tekDefter

tekDefter

Tekron tekDefter SAP kullanıcıları için özel olarak geliştirilmiş bir e-defter çözümüdür.

Tekron tekDefter SAP kullanıcıları için özel olarak geliştirilmiş ve e-defter standardını tümüyle destekleyen bunun yanında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan e-defter çözümüdür.

tekDefter kullanıcıları Maliye Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu e-defter sistemini sistemlerine kolay ve hızlı bir şekilde kurup gereken yasal yükümlülükleri daha sağlam bir yapıda yerine getirir.

Çözümümüz hakkında daha detaylı bilgi, sunum veya demo talebinde bulunmak için lütfen bizimle iletişime geçin.

Maliye Bakanlığı’nın e-dönüşüm kapsamında e-faturadan sonraki ikincisi hamlesi olan e-defter sistemi e-fatura sistemine benzer bir yapıya sahiptir.

Sistem zorunluluk ve gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bazı şirketler tercihlerine bakılmaksızın sistemin içine girmek zorunda olmalarına rağmen bazıları da gönüllü olarak e-defteri kullanmak istemekteler. Bu konuda e-defterin bir yük olması bir yana şirketlerin üzerindeki ciddi sorumlulukları hafiflettiği görülmüştür.

  • E-defter sistemi kebir ve yevmiye defterlerini kapsar. Buna göre şirketler aylık bazda defter oluştururlar ve bunların beratlarını Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşırlar. Yasal tebliğe göre şirketler örneğin ocak ayının defteri için ocak ayını takip eden 3. ayın son gününe kadar hazırlayıp onaylamalıdırlar.
  • Yıl içerisinde e-defter kullanımına geçen şirketler, kullanıma başladıkları tarihten itibaren 1 ay içerisinde o tarihe kadarki olan defterler için kapanış tasdiki yapmak zorundadır.
  • 2014 Aralık’ta başvuru yapan şirketler 1.1.2015 itibariyle e-defter kullanmak zorundadır. 2014 Aralık’tan önce başvuranlar içinse en geç 2014 Aralık’ta defter oluşturma zorunluluğu getirilmiştir.
  • Özel hesap dönemine tabi olan şirketler en geç 1.12.2014 tarihinde başvurularını yapmak zorundadır.
  • Şirketlerin e-fatura kullanım zorunluluğu 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklik’le birlikte kaldırılmıştır. Buna göre şirketlerin mali mühür edinme zorunluluğu getirilmiştir.
  • Başvurular dilekçe ile gelir idaresi başkanlığına yapılabildiği gibi online olarak www.edefter.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.

Yapılan değişikliklerle birlikte bu aşamaya gelen e-defter sisteminde mutlaka yeni değişiklikler de ortaya çıkacaktır. Konu hakkında Tekron Bilişim Teknolojileri sürekli olarak müşterilerini bilgilendirmekte ve herhangi bir şekilde mali açıdan ceza almamaları için de ihtiyaçları olan danışmanlığı yapmaktadır.

Sorunuz mu var?

Tekron tekDefter çözümü SAP üzerinde çalışır ve 2 ana katmandan oluşur. Bunlar SAP içerisindeki muhasebe dökümanlarını derleyen bunun yanı sıra e-defter oluşturma günlüğünü içeren ABAP programları ve e-defter standardını destekleyip oluşturulan XML dökümanını imzalayan JAVA programından oluşur.

Aşağıdaki şekilde genel anlamda e-defter mimarisi anlatılmıştır.

E-Defter Overall

E-Defter oluşturma aşamasında yüzlerce adımda oluşturulan belge kontrol edilmektedir. Bu sayede şirketlerin hiçbir şekilde yanlış olarak defter beyanında bulunması mümkün değildir. Oluşturulan defterler herhangi bir mali cezayla yüzleşmemek adına hatalı iseler oluşturulmamış sayılırlar.

Bunun dışında işlemi tamamlanan aya herhangi bir şekilde muhasebe kaydı atılmasının önüne geçilip kullanıcılar bu konuda uyarılmaktadır.

Mödüler bir yapıya sahip olan tekDefter Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı güncellemelere karşı çok hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlar. Aynı zamanda şirketlerin değişen uyarlama istekleri de çok kaynak gerektirmeyen şekilde projelendirilip hızlı şekilde tamamlanır.

E-Defter oluşturma aşamasında dijital imza kullanılmaktadır. Yine Tekron Bilişim Teknolojileri’nin kendi bünyesinde geliştirmiş olduğu tekSign ürünü kullanılarak XADES-BES ve XADES-T standartlarında imzalama gerçekleştirilmektedir.

tekDefter Gelir İdaresi Başkanlığı sunucularını sorgulayarak defter oluşturma aşamasında Zaman Damgası gerekip gerekmediğine otomatik olarak karar vermektedir. Bu aşamada kullanıcının herhangi bir kontrol yapması veya olağandan farklı bir süreç işletmesi gerekli değildir. Zaman damgası için detaylı bilgiye http://www.kamusm.gov.tr/urunler/zaman_damgasi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Sorunuz mu var?

E-Defter sisteminde e-faturadakinin aksine kullanılacak olan yazılımların Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanması gerekmektedir. Tekron Bilişim Teknolojileri bu aşamada geliştirdiği ürün olan tekDefter için gerekli testleri tamamlayıp GİB’den onay almıştır. Onaylı yazılım listesine www.edefter.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

E-Defter yazılım onayı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ortaya koyulan bir dizi uyumluluk testi ve dizayn aşamalarını ifade eder. Bu aşamaları başarıyla yerine getiren şirketler ayrıca yaptıkları sunumla da ürünlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na gösterip başarılı oldukları takdirde e-defter oluşturma aşamasında kullanılacak yazılım satma yetkisi kazanırlar.

Tekron Bilişim Teknolojileri e-defter konusunda tüm yükümlülükleri yerine getirip standardı tamamiyle destekleyen tekDefter ürünü için gerekli izinleri almıştır.

Müşterilerimiz bizim aldığımız onay sayesinde herhangi bir şekilde yazılım onayına tabi tutulmayacaktır.

Aşağıdaki listede ürünümüzün Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklanan listedeki yerini görebilirsiniz.

uyumluProgramlarFin

Sorunuz mu var?

Sunum yada Demo talebinde bulunmak veya aklınıza takılan soruları bize sormak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişime Geç